Gitaareffect.nl, de website voor gitaareffecten, baseffecten en voice effecten

Aangepast zoeken

Gitaar Effecten


Welke effecten zijn er allemaal voor de elektrische gitaar


Er zijn vele honderden effecten voor je elektrische gitaar te verkrijgen, daarom vind je hier een overzicht met de meest bekendste gitaar effecten:

Gitaar effecten – Disortion

Onder distortion wordt meestal het geluid verstaan dat onstaat door vervorming van een transistor. Een transistor zorgt voor een clipping signaal waarbij het signaal recht wordt afgekapt. Hierdoor klinkt het geluid scherper dan bij een overdrive. Het resultaat is een ’scheurende klank’. Dit wordt vaak in rock, metal en pop gebruikt.

Gitaar effecten – Overdrive


Een overdrive is het geluid van overstuurde buizen. Door compressie van de buizen worden overstuurde pieksignalen afgeplat tot een ronde golf waardoor het natuurlijke, ronde warme geluid ontstaat. Een belangrijk verschil tussen Distortion en Overdrive is dat bij overdrive het signaal niet afgeknipt maar samengedrukt wordt. Alle informatie zit nog in het signaal, terwijl bij distortion een gedeelte verloren gaat. Hierdoor blijft bij overdrive het geluid van de gitaar beter behouden dan bij distortion.

Gitaar effecten – Fuzz

Het fuzz effect wordt verkregen door een signaal hard te laten clippen. Hierdoor onstaat een vierkante golf waardoor je veel van het oorspronkelijke geluid verliest. Waardoor je een zoemerig synthetisch geluid krijgt. Om je iets voor te stellen hoe dat ongeveer klinkt kun je kijken naar: Jimmy Hendrix, Jimmy Page of Eric Clapton.

Gitaar effecten – Flanger

Een flanger is een op tijd gebaseerd audio effect dat ontstaat doordat twee identieke signalen met elkaar gemixt worden. Hierdoor ontstaat een effect waarbij je geluid met pieken en dalen heen en weer beweegt over het frequentie spectrum.

Gitaar effecten – Chorus

Een chorus effect onstaat doordat de processor een effect maakt door een audiosignaal te mixen met één, pitch-gemoduleerde kopieën van zichzelf. Hierdoor kan een erg dromerig geluid ontstaan.

Gitaar effecten – Wah-Wah


Een Wah-Wah pedaal zorgt voor verandering van bepaalde frequenties in het signaal, waardoor de gitaartoon wordt beïnvloed als je het pedaal op en neer beweegt. Eric Clapton en Jimi Hendrix waren de eerste muzikanten die de wah-wah voor een groot publiek gebruikten.

Delay


Een Delay is een herhaling of echo van het signaal. Het zorgt voor een breder geluid. De delaytijd kun je instellen van kort naar lang.

Compressor


Een Compressor zorgt voor het verminderen van de dynamische range van het geluid. Het maakt het verschil tussen hard- en zacht input signaal een stuk kleiner.

Gitaar – Effect pedalen, Multi-effecten en Effect-processoren

De bovenstaande gitaar effecten en nog veel meer anderen zijn terug te vinden in de effectpedalen, multi-effectpedalen en effect-processor. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende merken. Elk van de drie soorten heeft zijn voordelen en nadelen. Hieronder worden ze uitgelegd:

Effect pedaal


Een effectpedaal is een klein kastje met daarop een voetpedaal. Als je deze indrukt kun je het geluid van je gitaar van ‘clean’ omzetten in het effect geluid van je pedaal. Er zijn vele soorten effecten verkrijgbaar zoals hierboven genoemd.

Multi-effect pedaal


Als een effect pedaal meerdere effecten heeft wordt het een multi-effect pedaal genoemd. Een multi-effect pedaal kan je zelf instellen welke effecten je op welk pedaal wilt hebben bijvoorbeeld verschillende effecten in één dezelfde categorie (bijvoorbeeld:verschillende soorten Wah-Wah). of uit verschillende uiteenlopende effecten. Het is maar hoe je het pedaal wilt instellen.

Gitaar effecten – Effect-processor


Een effect-processor, een apparaat met vele gitaar effecten aangevuld met een pedaal. Deze effecten kun je met elkaar combineren en elk effect handmatig instellen, veranderen en opslaan.